tiistai 24. joulukuuta 2019

Joulun taikaa-kirjaotteet (Rebin kirja)

1. Mikä joulu on?
Joulusta voi ajatella monin tavoin. Toiselle joulu on vuoden ikävintä aikaa, kun pitää tehdä ruoat, siivota ja huolehtia kaikesta. Jollekin joulu sen sijaan on vuoden paras aika. Todellisuudessa joulu ei ole kumpaakaan! Se koostuu joulun taiasta, lumen kiillosta ja omista ajatuksista. Jos kukaan ei ajattele positiivisesti, ei tule joulua. 

2. Lumi peittää maan
Oletko koskaan miettinyt, mitä lumi oikeastaan on? Sehän on vettä, erilaisessa olomuodossa vain. Lumi tekee maasta valkean ja tuo talven tuntua. Millaista olisikin talvi ilman lunta? Ei ainakaan talvea. Lumen kimmellys aamuauringon noustessa on niin ihanaa, etten siitä voisi luopua.

3. Joulun pieniä merkkejä
Jos olet joskus pohtinut mistä joulun tunnistaa, olet varmaankin keksinyt monia asioita? Piparkakut, lumi, joulukoristeet... Mutta on olemassa paljon sellaisia asioita, joita et ehkä ole osannut ajatellakaan! Kun näet tontun ikkunassa (harvinaista kylläkin), on joulu lähellä. Joulun tuoksustakaan et voi erehtyä!

4. Joulukoristeiden aika
Ainahan sitä pitää hieman koristella tunnelman vuoksi, eikö? Mitä juuri sinä laitat ikkunalaudalle? Entä olohuoneen pöydälle? Annan pikaisen koristeluvinkin: älä laita joka vuosi samaa olkipukkia samaan nurkkaan! Vaihda sen paikkaa! Tee samoin muille koristeille, jotta syntyy vaihtelua.

5. Kuusenkoristelun teoriaa
Todennäköisesti yleisin joulukoriste on joulukuusi. Toisilla on pieni ja muovinen, toisilla suuri metsästä haettu. Puun aitoudella ei kuitenkaan ole väliä kun puhutaan koristelusta! Joulukuusen pallot ovat yleisiä koristeita, entä vaikkapa roikkuvat patsaat? Koristeletko kuusen värikkäillä nauhoilla, voisitko silloi virkata ne itse? 

6. Aika miettiä lahjoja!
Yksi joulunajan pahimmista ongelmista on lahjat. Mummit ja kummit, serkut ja siskot, kaikki tarvitsevat lahjan! Mitä aikaisemmin lahjat hankkii, sitä todennäköisemmin säästyy jouluruuhkilta. Suosittelen pikaista pistäytymistä jo näin kuun alussa!

7. Jouluruoan perinteitä
Perinteisiin suomalaisiin jouluruokiin kuuluvat ehdottomasti erilaiset laatikot, kuten peruna- ja porkkanalaatikko. Myös rosolli ja kalaruoat ovat aina kuuluneet pöytään. Mitä sinun kotonasi syödään?

8. Joulutorttuja
Joulutorttujen leivonta kuuluu monen joulunviettoon olennaisesti. Kukaan ei kuitenkaan ole tietoinen siitä, mistä joulutorttu pohjautuu. Mitä se sinun mielestäsi muistuttaa? Vai ehkä sen alkuperä ei sinua kiinnosta, syöt vain!

10. Joulukinkku pöytään?
Joulukinkku on olennainen jouluruokaperinne. Reilu vuosisata sitten syötiin vielä lammasta, sillä sianlihaa ei ollut niin hyvin saatavilla. Nykyään kuitenkin komea lihamötikkä seisoo keskellä hyvinkin monen ihmisen, rotan, hiiren ja muun eläimen joulupöytää.

9. Piparkakkujen oikeaoppinen leivonta
Olet varmasti joskus leiponut pipareita. Tiedätkö kuitenkaan, miten niitä kuuluu oikeasti leipoa? Tässä kuvallinen ohje: (klikkaa tästä).

11. Kynttilät jouluna
Sytytätkö sinä usein jouluna kynttilöitä? Entä teetkö vanhoista kynttilöistä uusia? Kynttilät luovat mukavaa tunnelmaa ja antavat lämmintä valoa. Myös haudoille käydään usein sytyttämässä kynttilöitä. Kuinka monta kynttilää olet jo sytyttänyt?

12. Joulukuusenhakua
Joulukuusta hakiessa kannattaa pohtia sen paikkaa. Jos aiot sijoittaa kuusen olohuoneen nurkkaan, kannattaa hakea ennemmin iso kuin pieni kuusi. Jos sen sijaan tilanpuutteesta tai ihan muuten vain haluat pienen kuusen vaikkapa koristamaan olohuoneen pöytää, et varmaankaan halua metriä pidempää!

13. Lintujen ruokinta ja joulunvietto
Jos aiot lintuja ruokkia, olet varmastikin jo aloittanut. Muistathan, ettei sitä saa kesken talvea lopettaa! Lintujen ruoka kuuluu isona osana niiden joulunviettoon, aivan kuten kaikilla muillakin. Linnut viettävät joulua siinä missä muutkin, ja tarvitsevat siksi jouluruokaa!

14. Jouluun liittyy monenlaisia eläimiä
Jos pyydä sinua miettimään jouluun liittyviä eläimiä, tulee ensimmäisenä varmasti mieleesi poro. Sen lisäksi joulueläimeksi mielletään myös punatulkku. Tiedätkö mikä muu eläin auttaa joulupukkia porojen lisäksi? Oravat! Ne hoitavat poroja ja saavat vastineeksi ruokaa unohtaessaan ruokakätköjensä olinpaikat.

15. Porot
Olet varmasti kuullut Korvatunturin kuuluisimmasta porosta, Petteri Punakuonosta, mutta tiedätkö kuinka monta poroa siellä on yhteensä? Kukaan ei tiedä! Huhujen mukaan poroja on enemmän kuin tonttuja, mutta rekeä vetää kuitenkin aina vain 8-14. Kummallista!

16. Korvatunturin vilinää
Mitä sinulle tulee mieleen sanasta Korvatunturi? Joulupukki, tontut ja porot? Koko paikka on kuitenkin taianomainen ja siellä on paljon enemmänkin kuin nuo aikaisemmin mainitut asiat. Rakennukset ovat valtavia ja lahjojen valmistus pyörii tauotta. Onneksi edes öisin pääsee (paitsi yötyöläiset) nukkumaan ja rentoutumaan!

17. Tonttulakki Korvatunturilla
Meille tuttu tonttulakkihan on punainen hattu valkoisella karvareunuksella ja sen päässä on joko tupsu tai kulkunen. Korvatunturin tontuilla ei kuitenkaan kaikilla ole tuommoista! Monella on vihreä hattu ja kaikilla ei ole karvareunusta. Se riippu tontun työstä ja asemasta!

18. Puuroa ja pipareita tontuille
Onko sinun jouluperinteisiisi kuulunut puuron tai pipareiden antamista tontuille? Sain itse joulupukilta tietoa, että vaikka kovin moni ei näin tee, ne muutamat tontut jotka ovat näitä syöneet, ovat nauttineet kovin. Todella monen tontun unelma on tulla huomioiduksi kiltteyskierrostensa aikana.

19. Millaista on tontun elämä?
Tontuthan asuvat Korvatunturilla, mutta tiedätkö miten siellä toimitaan? Tontut käyvät koulua ensin muutaman vuoden ja sen jälkeen pääsevät työhön, johon ovat itse opiskelleet. Suosituimmat työt ovat makeis- ja pelituotannossa. Vanhimmat tontut eivät jää eläkkeelle, vaan saattavat vain keventää työmäärää ja -tapoja.

20. Tonttujen kulkutavat maailmalla
Tonttujehan pitää päästä kiertämään maailmaa helposti ja nopeasti? Heillä on tietysti salareittejä nopeuttamaan kulkua! Korvatunturilla on muutamia "valerekiä", joilla tontut saattavat matkustaa, tai sitten he vain yksinkertaisesti naamioituvat tavallisiksi ihmisiksi (mikä on joskus hieman vaikeaa).

21. Vakoilevat tontut
Mistä pukki tietää, kuka on kiltti ja kuka ei? Tontut auttavat siinä! Useimmat tulevat kurkkimaan ikkunioiden taakse, mutta jotkut vain jututtavat talon eläimiä tai esimerkiksi sauna- tai tallitonttua. Ikkunan takaa kurkistelussa apuvälineinä ovat muun muassa kiikarit, kuuntelukoje ja muistilista.

22. Pukin kiltteyslistojen salaisuus
Kiltti vai ei, siinäpä vasta pulma. Pukilla on listat täynnä nimiä ja vaikka joku tonttu olisikin ilmoittanut, ettei joku ole ollut kiltti, yleensä pukki silti pitää huolen siitä, ettei kukaan jää ilman lahjoja. On huhuttu, ettei kaikki kuuluvat pukin mielestä kilttien listalle, eikä toista listaa ole olemassakaan!

23. Joulupukin matkustaminen ja savupiippuongelmat
Miten se joulupukki aina ehtiikään kaikkialle? Sen hoitaa jouluyön taika. Se pitää ajan paikoillaan kunnes kaikki on valmista. Erityisen kilteille lapsille pukki saapuu oven kautta juuri silloin kun häntä odotetaan. Osa myös haluaa, että pukki tulee savupiipusta, missä ongelmina ovat erityisesti savupiippujen koko, noki ja mahdollinen takkatuli. 

24. Kuka on joulupukki?
Tätä te kaikki varmasti mietitte! Kuka on tuon valkoisen parran ja punaisen nutun takana? Kuka jakaa lahjat ja johtaa Korvatunturin lahjapajaa? Kuka istuu rekeen joulun aikaan ja kenen apulaisia tontut ovat? Tarina on pitkä... (ja loppua ei voi kertoa blogissa joulupukin yksityisyyden suojaamiseksi)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti