lauantai 29. joulukuuta 2018

Aliisan joulurunot

Joulukalenterin ensimmäisessä luukussa Aliisa antoi Elinalle, Kutkalle ja Rebille itse kirjoittamansa runojoulukalenterin, jossa jokaiselta päivältä paljastui uusi runo. Tässä tekstissä pääset lukemaan kaikki joulurunot numeroituna.

1. Jouluako jo odottelet, lahjatoivelistaa mietiskelet?

2. Onko tonttuja näkynyt ikkunoiden takana, olkaahan kiltisti, vaikkakin intona. Leikkikää piilosta, katselkaa nietosta, jouluhan tulossa on!

3. Hauskaa aikaa joulu on, niin myös tekeminen tämän runon! Kalenterissa paljoa ei oo, silti luethan ne kaikki; joo!

4. Piparin tuoksua, joulukuusen loistoa, jokaisen kasvoilla paljon iloa. Ei joulusta tarpeekseen saada voi, kun joululaulujen tahdissa päivät pitkät ilakoi, ja puistoissa, pihoissa, kadunvarsilla joulukuorojen laulu soi.

5. Joulussa parasta taitaa olla kaikki, sillä toinen sanoo että paras hetki on yhteinen joululeikki. Yksi pitää erityisesti ruoasta, joku haluaa vain nauttia lumesta. Tietysti ankeaa on päivä valoton, mutta varmaa on, että joulussa taikaa on.

6. Onko hiiri jo kissalle takkia ommellut, Kuuraparta tonttu-ukon kanssa laulellut, näitä aivan ihania joululauluja, Petterin lennellessä katsellen tähtien valoja?

7. Ensilumi on ihanaa, piparin tuoksu mahtavaa, lahjakääröjen rapina jännittävää, ja joulu kokonaisuudessaan parasta aikaa!

8. Puurosta mantelin löydätkö, joulukuusen koristelet? Iloa löytyy monenlaista, sen toteat kun tonttulakkia heiluttelet!

9. Punainen lakki, vihreä takki, ruskeat pikku töppöset. Onko se peikko, metsän keiju heikko? Ei, vaan pikku tonttuhan se!

10. Älä ole onneton, tämähän aikaa joulun on. Puuroa kun syödään, lahjojakin nähdään. Tottakai silloin ilo ylimmillään, onko joulu jo tänään? Ikävä kyllä ei vielä ole, odotetaan että tulee lumisade!

11. Joulu nyt tulla saa! Tonttuja, luntakin, piparkakkuja! Joulu nyt tulla saa! Kauniita valoja, riemuisia sanoja ja suunnatonta iloa! Joulu tulla saa!

12. Joulumieltä metsästät, tonttuakin esität, kotiasi koristeilla elävöität. Jouluparaati kiertää kujilla, hymyä näkyy kaikkien suilla, iloita saa näin joulun alla!

13. Joulukuun pimeys, kuusenpallojen kauneus, lahjapakettien avaus. Se on joulua, eikä ole koulua, vaan vapaasti voi juhlia ja iloita!

14. Tontut ja pukki, jossain kai lukki, hurjasti ahkeroivat. Lahjoja tehdään, puuroa syödään, välissä leikkivät ja laulavat.

15. Tsirp tsirp ja möö, kot kot ja pöö. Niin lehmät sanovat, samoin monet kanat. Hiips hiips ja höö, taps taps ja töö. Kuulostaako tonttu tuolta, vai vaihtaako siili vain lehtikasassaan puolta? On vaikeaa nähdä tonttuja, taikka kuulla askelia. Onko se onnekas kuulija sinä, taikka näkijä joku ystävä?

16. Mitä on joulu? Joulu on pipareita, kanelia, kardemummaa, lumiukkoja, kauniita valoja, joulukuusia, antamisen iloa ja joulun taikaa!

17. Leijailee maahan lumihiutaleet, nuo kauniit valkeat ystävät. Vai pitäisikö sanoa ajatukset, jotka joulusta ja toiveista syntyvät?

18. Jouluna kukaan yksin ei jää, yhdessäolon aikaa onhan tää. Puurolle kutsutaan kaikki tutut, kissat, koirat, käärmeet ja puput!

19. Hiiret piirissä pyörii, rotat yhdessä leikkii. Pupuilla laulukuoro on ja jääkarhulla leipomo verraton! Mihin luokkaan sinä kuulut, ihminen, eläimeksikö muutut?

20. Tiedätkö kuinka monta, jouluaatton yötä on? Yksi, kaksi, kolme, sekä yksi loputon! Siltä se ainakin tuntuu, kun aatto jännittää, mutta aattoaamuna ilo edelle ennättää!

21. Onhan kuusi koristeltu, pian kinkkukin leikattu? Vieraita onko tulossa kenties, onko heille tuoleja edes? Valmistelut ovat kiireisiä, mutta onneksi on olemassa ystäviä. Heiltä apua valmisteluihin voi pyytää, sekä joulun yhdessä heidän kanssaan viettää!

22. Oletko joulufiilistä etsinyt, sitä suunnatonta ilon aikaa kaivannut? Ei sitä kiviä kääntämällä voi löytää, sydämestään sitä etsiä pitää!

23. On jouluun enää yksi yö, pian palkitsee tulos työn. On lunta kai jo paljonkin maassa, ja porot valmiina matkaan haassa. Jo joulupukki matkaan huomenna lähtee, porojensa kanssa ilmassa lentelee. Kyllä hän sinunkin luonasi käy, älä huoli vaikkei heti pukkia näy! On monta taloa käytävänä, paljon lapsia tavattavana. Oletkos koskaan miettinyt, miten joka joulu on kaikkialle ehtinyt?

24. On jouluaatto taas täällä, ollaan tänään iloisella päällä. Eihän tässä ole sanomista muuta, kuin että hyvää joulua!

Semmoiset runot tänä vuonna, pianhan se vuosikin jo vaihtuu! Onnellista uutta vuotta ja sen odotusta!
T. Aliisa-Sofia

PS: Kiitos, kun luit kalenterin!
PPS: Ja kiitos kun luet blogiani!
PPPS: Toivottavasti uusi vuosi tuo vain hyvää elämääsi!
PPPPS: Oli muuten aika moinen urakka kirjoittaa joka luukkuun runo...
PPPPPS: Mutta oikein hyvää ja ihanaa ja iloista uuden vuoden odotusta ja uutta vuotta ja terveyttä pöydänjaloille (kurkkaa tästä) ja kaikille muillekin! Ja sinulle, hyvä lukija!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti